De Halfjaarcijfers 2024 zijn binnen

Gepubliceerd op 13 augustus 2024 om 14:02
Halfjaar cijfers 2024 beursgenoteerde bedrijven

De halfjaarcijfers 2024 zijn binnen van heel wat bedrijven. De meeste zijn positief al zie je dat niet onmiddellijk in de aandelenkoersen. In tegendeel, de meeste aandelenkoersen zakten stevig weg.

Dit is vooral het gevolg van het korte termijn denken van beurshuizen en de meeste aandelenbeleggers. Korte termijn beleggers maken op korte termijn de aandelenkoersen. Daar kan je als lange termijn belegger weinig aan doen.

Je kan er wel je profijt uit halen. Want deze korte termijn denkers duwen de aandelenkoersen heel vaak kopje onder. En daar kan je als lange termijn belegger flink van profiteren. Neem vooral je tijd.

--- Renault Group maakte recordcijfers bekend over het eerste halfjaar 2024

De groepsomzet klom met +3,7% tot 27 miljard euro.

De operationele marge bedroeg 8,1%

De nettowinst kwam uit op 1,4 miljard euro, inclusief het verlies van 440 miljoen euro op de verkoop van aandelen Nissan.

De vrije kasstroom kwam uit op 1,3 miljard euro.

De netto cashpositie was 4,9 miljard euro. Of omgerekend komt dit uit op  15 euro per aandeel. Wanneer je de totale cash dat Renault Group heeft gaat delen door het aantal uitstaande aandelen dan kom je uit op 15 euro per aandeel. Wat Renault Group op termijn gaat doen met deze berg cash is nog niet bekend. Maar Renault zit dus op een oorlogskas van 5 miljard euro en deze cashberg groeit nog verder aan.

Ik ben zeer tevreden over de gang van zaken bij Renault Group.

--- Econocom Group presteerde het eerste halfjaar volledig naar mijn verwachtingen.

De omzet groeide met +3%

De operationele marge kwam uit op 38,3 miljoen euro of 2,9% van de omzet.

Econocom handhaaft de vooruitzichten voor heel het jaar. De winst van Econocom Group kwam wat lager uit dan vorig jaar. Maar dat had ik ook verwacht.

Econocom Group investeert fors in de uitbouw van de verkoopafdeling. Deze investeringen wegen op de winst. De nieuwe verkopers kosten handenvol geld en brengen nog niet de nodig orders binnen om rendabel te zijn.

Maar als lange termijn belegger weet ik als geen ander dat je eerst moet zaaien voor dat je kan oogsten. Het is voor Econocom Group nu de tijd om te zaaien. De tijd om te oogsten, dat zal waarschijnlijk in de loop van 2026 worden. Dan zullen we de investeringen in het verkoop apparaat die nu gedaan worden zien opbrengen.

Econocom Group blijft mijn favoriet. En het aandeel blijft ook koopwaardig voor de lange termijn. Het bedrijf gebruikt de opbrengst van verkochte participaties om de schulden af te bouwen. Dit zorgt voor een stevige balans en minder financiële kosten op leningen.

--- Proximus kon uitpakken met mooie resultaten.

De omzet steeg met 4,1%

De groepsebitda steeg met +6,6%

De netto winst steeg met +1,8%.

Alles gaat volgens plan bij Proximus. Er wordt stevig geïnvesteerd in de groei van de omzet. Proximus wil in de toekomst de helft van zijn omzet buiten België halen.

Om deze doelstelling te halen investeert Proximus flink. Dit gaat ten koste van dividend uitbetalingen in de toekomst. En juist dit stuurt het aandeel lager. De vele korte termijn investeerders zijn niet tevreden omdat ze minder dividend gaan krijgen in de toekomst.

Nochtans is investeren in de toekomst een noodzaak. Bedrijven die veel investeren in de toekomst generen meer aandeelhouderswaarde op de lange termijn.

---- Basic-fit onze laatste aankoop doet het ook goed. De cijfers lagen in lijn met wat ik had verwacht.

De omzet steeg met +17% tot 585 miljoen euro.

De omzet per clublid komt uit op 23,8 euro per maand. En dit moet door middel van prijsverhoging 24,5 euro worden.

Het aantal leden steeg met 300 000 tot 4,1 miljoen leden.

Er kwamen 135 vestigingen bij. Het totaal komt nu op 1537 vestigingen.

Basic-fit is mijn laatste aankoop. Ik denk dat ik er op een termijn van 10 jaar een mooi rendement mee zal behalen.

---- umicore is tot nu toe mijn grootste misstap. De problemen bij de batterij afdeling nopen het bedrijf om heel de batterij afdeling af te schrijven.

Umicore schrijft daardoor 1,6 miljard euro in één keer af. Daardoor komt er een éénmalig verlies van 1,6 miljard euro in de boeken. Dit vreet aan het eigen vermogen van Umicore.

Voor het hele jaar verwacht het management een operationele brutowinst van 760 a 800 miljoen te halen.  

De afschrijving van 1,6 miljard euro is ernstig. Het management zal pas begin 2025 een nieuwe update geven over de nieuwe strategie van de batterij afdeling. En dat is te lang wachten voor de meeste beleggers. Die dumpen nu massaal de aandelen.

Als lange termijn belegger houd ik de aandelen nog bij. Ik vind de prijs nu te laag om te verkopen. Want met de cash ben ik ook niks terwijl ik wel denk dat het aandeel terug zal herstellen.

Maar ik kan wel duidelijk zijn. Tegen de aankoop koers dat ik de aandelen kocht zal ik geen mooi rendement meer halen. Een goede belegging zal dit niet meer worden.

Al wil ik wel zeggen dat het aandeel nu wel heel laag genoteerd staat. Umicore bestaat uit meer dan de batterij afdeling.

Zoals je wel weet lees ik heel veel. Ik weet dat het nodig is om veel te weten. Blijkbaar heb ik te weinig gelezen over de batterij technologieën waardoor ik de toekomst verkeerd heb ingeschat. Daar werk ik nu aan. Ik verdiep mij nu in de batterij technologie en wil vooral weten welke technologie zal winnen in de toekomst.

Voor de hele aandelenportefeuille ben ik nog altijd positief. Er is meer positiefs dan negatiefs in de portefeuille. En ik weet dat de som van negatief en positief op termijn de uitkomst zal zijn van het rendement van mijn aandelenportefeuille.

Bekijk hier de modelportefeuille.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.