Wat is schaduwbankieren?

Gepubliceerd op 4 november 2022 om 08:00
Wat is schaduwbankieren?

Schaduwbankieren is het uitvoeren van bancaire activiteiten. Het gaat dan om activiteiten van beleggingsfondsen, kapitaalinvesteerders en financieringsmaatschappijen.

Voor schaduwbankieren gelden minder strenge regels dan voor bankieren.

Veel vermogende personen of instellingen zijn te laatste jaren overgestapt naar schaduwbankieren in plaats van gewone banken.

Grote spelers in het schaduwbankieren zijn aandelenfondsen zoals BlackRock. Maar ook heel wat holdings doen dienst als schaduwbank.

Holdings verzamelen geld van één of meerdere aandeelhouders om het dan via een gezamenlijke holding vennootschap te gaan beleggen in aandelen.

Rijkere vermogende mensen schakelen meer en meer over naar schaduwbankieren via holdings omdat daar vaak meer opbrengst mee te verdienen valt dan wanneer hun geld belegd wordt door vermogensbanken.

Zelfs heel veel banken, eigenlijk de meest. Bieden nu ook aan hun vermogend klanten een dienst als schaduwbankieren aan. Dit via hun eigen belegging of investeringsfondsen.

Al blijf je daarmee wel hangen in de typische bankiers mentaliteit. Schaduwbanken geleid door gewone banken halen meestal niet zo veel rendement als holdings die geleid worden door ondernemers die gespecialiseerd zijn in het runnen van holdings.

Gewone schaduwbanken die los staan van een bank en volledig onafhankelijke kunnen investeren zonder zich aan de regels die opgelegd worden door de banken te moeten houden. Kunnen de beste prestaties neerzetten.

Door de opkomst van schaduwbankieren verloren de klassieke banken veel klanten en daarom horen ze in de bankwereld het woord schaduwbank niet graag. Schaduwbanken zijn geduchte concurrenten vooral als het gaat om klanten met heel veel geld.

Daarom proberen klassieke banken ook een vorm van schaduwbankieren aan te bieden via allerlei fondsen. Maar vaak presteren deze fondsen op langere termijn ondermaats.

Vermogende klanten kunnen best hun vermogen beschermen tegen inflatie of laten groeien via een investering in holdings die onafhankelijk werken.

Trouwens Blackrock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld en met 10 000 miljard dollar onder beheer zou je al snel denken dat deze vermogensbeheerder te groot is om een degelijk rendement neer te zetten. Maar neen hoor. Blackrock presteert al jaren goed.

Blackrock is dan ook de grootste schaduwbankier ter wereld.

Schaduwbanken of beleggingsvehikels die aan schaduwbankieren doen zijn meestal ook gedreven in fiscale optimalisatie. Niet zelden zijn ze gevestigd in een land met een gunstig fiscaal tarief. Hierdoor blijft er netto ook nog meer over van het rendement.

Schaduwbankieren kan dus veel voordelen bieden tegenover een gewone bank of vermogensbeheerder die afhankelijk is van een bank.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.