Moet je aandelen kopen omwille van de activa die in het bedrijf zitten? Veel beleggers en investeerders vinden dat ze de koers van een aandeel moeten vergelijken met de totale activa die een bedrijf heeft.
Maar is dat wel zo? Warren Buffett en Charlie Munger weten het antwoord op deze vraag.
Wat is activa van een bedrijf eigenlijk?
In een bedrijf heb je twee soorten activa zitten. Vlottende activa en Vast activa.
Wat is vlottende activa?
Onder de vlottende activa vinden we de voorraad van grondstoffen, financiële inkomsten kunnen ook onder vlottende activa zitten. Bijvoorbeeld openstaand rekeningen. Vlottende activa zijn zaken met een omloop.
Wat zijn vaste activa?
Vast activa zijn zaken die niet in omloop zijn maar vast. Zoals gebouwen en machines. Ook kunnen we hier mogelijk financiële inkomsten onder vinden. Dit kunnen renten inkomsten zijne of dividend op aandelen van dochterondernemingen
Wat is totale activa?
Totale activa van een bedrijf is de vlottende activa en de vaste activa samengeteld. Dit alles heeft een waarde. Veel aandelenbeleggers of investeerders in bedrijven vinden dat juiste prijs van een bedrijf de totale activa min de schulden is. Maar dat is eigenlijk nietwaar. Tenzij je een bedrijfsstroper bent of curator. Voor een belegger in aandelen heeft dit allemaal weinig betekenis.
Het antwoord van Warren Buffet en Charlie Munger is hier duidelijk.
Koop geen aandelen voor de activa. Maar koop aandelen voor het rendement op de activa. Hoe hoger het rendement op de activa hoe efficiënter een bedrijf de activa weet de exploiteren.
Aandelen of beter gezegd bedrijven koop je voor de toekomstig winsten. Hoe meer rendement op de activa hoe robuuster het bedrijf is voor tegenslagen. Een bedrijf met een hoog rendement op de activa zal niet zo veel last hebben van renteverhogingen. Omdat ze het geleend geld tegen een veel hoger rendement kunnen investeren kunnen ze ook tegen een hogere rente lenen en winstgevend zijn.
Kijk als aandelen belegger daarom altijd naar het totale rendement op de totale activa. Hoe hoger het rendement hoe efficiënter het bedrijf omgaat met zijn kapitaal.
schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies
Reactie plaatsen
Reacties