Spijt komt nooit nu. Maar altijd later. En het is te laat voor dat je het beseft. Toch kan even stilstaan bij spijt je in de toekomst vooruithelpen. Spijt helpt ons om in de toekomst beter beslissingen te nemen.
Was je die keer maar niet naar links maar naar rechts gegaan. Dan was nu alles in je leven anders.
Ken je deze gedachte?
We hebben allemaal in ons leven keuzes gemaakt waar we achteraf spijt van hebben gekregen.
Wat is spijt eigenlijk?
Spijt ontstaat door een vergelijking tussen het daadwerkelijke resultaat en het resultaat dat was ontstaan als de persoon in kwestie een andere keuze had gemaakt.
Het is een gevoel van ongenoegen dat samenhangt met een gedachte aan het verleden, in combinatie met de identificatie van een object en de aankondiging van een neiging om zich in de toekomst op een bepaalde manier te gedragen.
Met andere woorden. Foute beslissingen uit het verleden helpen ons om in de toekomst betere beslissingen te nemen.
Foute beleggingen op de aandelen markten die ons handenvol geld hebben gekost. Helpen ons om in de toekomst betere belegging beslissingen te nemen. We willen deze negatieve ervaring niet meer mee maken.
Daarom staan verstandige mensen altijd even stil bij een foute beslissing in het verleden. En stil staan om over deze foute beslissing waarover we spijt hebben even na te denken. Dat is goed.
Zolang we niet gaan piekeren over deze foute beslissing. Spijt mag geen aanleiding zijn tot piekeren.
Spijt is een zeer nuttig in het leerproces. Spijt stelt kinderen in staat om van eerdere beslissingen te leren. Zodat ze in de toekomst andere en betere keuzes maken.
En dag geldt niet alleen voor kinderen.
Bijna iedereen heeft ergens spijt van. Van verkeerde studies. De juiste job gemist. Dat ongeluk onder invloed van alcohol. Dat ene stommiteit.
Als verstandige mensen proberen we allemaal om spijt te voorkomen. En dat is iets heel moeilijk. Achteraf blijkt alles duidelijk.
Vooruit denken is één van de moeilijkste denkoefeningen. We willen allemaal voorkomen dat we nu een keuze maken waar we later spijt van krijgen.
Maar door deze angst mogen we niet verkrampt of verlamt worden. Zodat we geen enkele keuze meer kunnen maken uit angst een verkeerde keuze te maken.
Als aandelen belegger heb ik natuurlijk in het verleden ook verkeerde keuzes gemaakt waar ik nu spijt van heb.
Deze spijt van verkeerde keuzes in het verleden helpt me nu om juiste keuzes te maken. Zodat ik in de toekomst gespaard blijf van spijt. Spijt hoort bij het leerproces om een goede belegger te worden.
Het boek Spijt van Daniel Pink is het resultaat van duizenden spijtbetuigingen van mensen over de hele wereld.
Hij combineert deze verhalen met wetenschappelijke inzichten om wijdverspreide misverstanden over onze emoties en ons gedrag te weerleggen.
Het boek staat vol met verhalen van mensen die spijtige gebeurtenissen meegemaakt hebben. Iedereen zal zich wel in de één of andere situatie herkennen.
Het boek maakt ook komaf met de mensen die zeggen ‘ik heb nergens spijt van’. Want ze zeggen niet wat ze werkelijk voelen.
Mensen bescherming zich zelf als ze zeggen ‘ik heb nergens spijt van’.
‘No Regrets’ is een leugen.
Mensen die zeggen dat ze nergens spijt van hebben zijn meestal mensen die hun fouten niet willen inzien.
Deze mensen leren dan ook meestal niet van hun verkeerde beslissingen.
Als aandelen belegger is het niet erkennen van je fouten nefast voor je rendement. Je zal altijd dezelfde fouten blijven maken.
En juist daarom vind ik dit boek wel interessant en leerrijk. Leer uit je verleden. Gebruik wat je hebt geleerd om je toekomst te verbeteren.
Wie is Daniel Pink
Daniel Pink is bekend van de bestseller Drive en schrijft voor onder meer The New York Times, Harvard Business Review en Wired.
Hij is een van de invloedrijkste en vernieuwendste denkers op het snijvlak van psychologie en economie en schreef ook een ‘Compleet nieuw brein’, ‘Verkocht’ en ‘Het juiste Moment’
Einde artikel
De Kracht Van Spijt of Hoe Terugblikken je Vooruithelp. Van Auteur Daniel Pink
Reactie plaatsen
Reacties