Het eerste kwartaal van 2023 is al een tijdje achter de rug. En ook de resultaten van bedrijven waarvan we aandelen gekocht hebben zijn bekend.
Aangezien onze modelportefeuille nog altijd uit ongeveer 70% cash bestaat is het rendement beperkt. Maar ook onze risico’s zijn beperkt.
70% van onze portefeuille is risicovrij. Komt daarbij ook nog eens dat de waarde van het pakket aandelen van Telenet eigenlijk vastgeklikt is.
Via het overname bod op Telenet staat de prijs dat het aandeel straks van de beurs gehaald wordt eigenlijk al vast. Het bod moet wel nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders op een vergadering maar we kunnen er van uit gaan dat dit wel goedgekeurd zal worden en dat het in kannen en kruiken is.
Daardoor staat de waarde van het pakket Telenet aandelen in de modelportefeuille vastgeklikt. We kunnen dus zeggen dat 80% van de waarde van onze modelportefeuille risico vrij is.
Gezien deze beperkte blootstelling aan risico’s behalen we wel nog altijd een mooi rendement. Het totale rendement van onze aandelenportefeuille bedraagt na 6 maanden 3,7%.
Deze stand van zaken is natuurlijk een momentopname, binnen enkele weken kan het resultaat er helemaal anders uitzien.
Ik beschouw de eerste 6 maanden als een inloop periode voor onze lange termijn aandelenportefeuille. We doen immers aan lange termijn waarde beleggen en niet aan korte termijn gokken.
Voor een degelijke lange termijn aandelenportefeuille op volle rendement komt moet je toch al snel op 2 jaar rekenen. Van die 2 jaar is er nu al een half jaar voorbij. Binnen 1,5 jaar moeten we met onze modelportefeuille op een mooi lange termijn rendement komen.
De fundering is aangelegd in de komende 1,5 jaar zullen we de aandelenportefeuille verder uitbouwen met ondergewaardeerde aandelen.
De komende maanden zullen we ook nog wat dividenden kunnen incasseren. Deze dividenden die we zullen ontvangen zijn natuurlijk een extra rendement die onze cashpositie zal verhogen.
Voor Telenet zullen we de komende week 0.7 euro netto dividend ontvangen per aandeel.
De 1ste Kwartaal resultaten van Econocom Group over 2023
De resultaten van Econocom Group over het eerste kwartaal zijn zeker goed. De Econocom Group zag over het eerste kwartaal de omzet stijgen tot 637 miljoen euro. Dat is een stijging van 10.3% tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar.
De netto winst zakte wel maar men gaat er van uit dat de nettowinst over het hele jaar gelijk zal zijn aan die van vorig jaar. Ook de doelstelling om over het hele boekjaar 2023 een omzet stijging 5% te halen blijft overeind.
De volgende kwartalen zal het wel moeizamer gaan, men verwacht dat de groei gaat afremmen door de verslechterende economie.
Econocom Group gaat ook een aanzienlijk aantal eigen aandelen vernietigen. Alles bij elkaar heeft Econocom Group meer dan 16% van zijn eigen aandelen in zijn bezit . Deze aandelen wil men nu gaan vernietigen.
Dat is iets wat elke aandeelhouder blij maakt. Want wanneer er een aantal aandelen vernietigd wordt dan moet de winst van het bedrijf verdeeld worden door minder aandelen. Er zijn nu minder stukken taart maar de taart blijft even groot.
Dat wil zeggen dat de winst die u als aandeelhouder ontvangt per aandeel omhoog gaat. En dat is een zeer goede zaak.
Veel bedrijven maken elk jaar een hogere winst maar geven elk jaar via een kapitaalverhoging nieuw aandelen uit. Daardoor moet de winst altijd verdeeld worden door meer aandelen en zo wordt de winst per aandeel steeds kleiner ondanks het feit dat de winst van het bedrijf stijgt. En daardoor blijft de waarde per aandeel hangen ook al vertienvoudigd de waarde van het bedrijf.
De winst per aandeel is dus altijd het belangrijkste. En bij Econocom Group zal die winst per aandeel stijgen zelfs wanneer de Econocom Group dit jaar dezelfde winst als vorig jaar behaald dan zal de winst per aandeel nog stijgen. En daar gaat het om bij beleggen in aandelen.
Gezien de lage aankoopkoers van onze aankoop Econocom Group onlangs. Ben ik als aandeelhouder tevreden met deze nieuwe belegging.
De 1ste kwartaal Resultaten van Renault zijn ook al bekend gemaakt.
Renault verkocht in het eerste kwartaal van 2023 in totaal 535 000 voertuigen. Dat is een stijging van 14,1% tegenover het eerste kwartaal van 2022.
De omzet steeg nog spectaculairder. De omzet van Renault kwam over het eerste kwartaal uit op 11.5 miljard euro omzet. Dat is een stijging van maar liefst 29.9%.
Wel zal de operationele marge van Renault dit jaar onder druk komen te staan. Na de Covid periode met onderdelen gebrek en schaarste waardoor men moeilijk aan de vraag kon voldoen en daardoor geen korting hoefde te geven. Zijn er nu weer voldoende onderdelen beschikbaar zodat de productie schaarste zal over gaan tot een productie overschot. Het aanbod zal groter worden dan de vraag.
Ook is er een prijzenoorlog op komst in de sector van elektrische voertuigen. Dit zal zeker gaan wegen op de winstmarge van Renault.
Toch heeft de topman van Renault al laten weten niet mee te gaan in deze prijzen oorlog. En daar heeft hij gelijk in. De Elektrische wagens van Renault zijn van zeer goede kwaliteit en een goed product moet je niet aan dumpprijzen verkopen.
Toch is Renault goed geplaatst om in deze markt succesvol en winstgevend te worden. De elektrische wagens van Renault zijn zeer luxueus en zeer degelijk van kwaliteit. De grootste concurrent en aanvoerder van de prijzenoorlog Tesla heeft trouwens het grootste terugroep percentage onder de elektrische auto fabrikanten.
Renault wil binnen 3 jaar ook op software gebied Tesla inhalen. Daar heeft het al enkele jaren geleden een samenwerking voor opgezet met enkele partners. Google is één van deze partners. Bij elektrisch aangedreven wagens wordt de software alsmaar belangrijk. En zeker wanneer je wat verder kijkt in de toekomst, een 10 tal jaar want dan komen de zelfrijdende wagens en daarvoor is een gigantische en complexe beheer software voor nodig.
Wat onze aandelen Renault in de modelportefeuille betreft ben ik ook tevreden. Al zorgt de verwachte prijzenoorlog in de markt van de elektrische auto’s wel wat voor druk op de aandelenkoers van Renault. En ook de loskoppeling van de alliantie Renault/ Nissan zal nog wel voor wat geruzie zorgen die kan wegen op de aandelenkoers van het Renault aandeel.
Toch zie ik de loskoppeling als iets positiefs op de langere termijn en er zal op termijn ook veel cash vrij komen door de verkoop van de participatie van Renault in Nissan. Dat zal waarschijnlijk een 4 miljard euro opleveren. Dit geld kan Renault uitkeren aan de aandeelouders of verder investeren.
Ook zal Renault in het najaar zijn afdeling elektrische auto onderbrengen in een apart bedrijf. Dit bedrijf zal Ampère heten. Deze opsplitsing van de activiteiten zal mogelijk ook een meerwaarde bieden. Ik zie ook deze opsplitsing als iets positiefs. Ik zie liever bedrijven die zich opsplitsen dan bedrijven die te veel afdelingen gaan samenvoegen.
Wanneer bedrijven te veel dochterondernemingen gaan samenvoegen dan worden deze moeilijk te managen. Kleinere bedrijf afdelingen zijn veel gemakkelijker te managen. In kleinere bedrijfsentiteiten kan men veel efficiënter doelgericht werken dan in grote logge bedrijven.
Ik blijf de aandelen Renault aanhouden.
Nu we ongeveer een 6 maanden na de start van de modelportefeuille zijn ben ik eigenlijk zeer tevreden met het behaalde resultaat van de bedrijven in onze portefeuille.
De aandelenkoersen zullen de positieve bedrijfsresultaten wel volgen. Maar dat kan nog even duren.
Het duurt meestal een tijdje voor de andere beleggers zien wat ik zie en dan pas beginnen ze ook deze aandelen te kopen met een stijging tot gevolg.
Reactie plaatsen
Reacties