Het Merk Mens van Fons Van Dyck is een marketing boek dat beschrijft hoe de mens zelf het merk geworden is. Het boek dateert van het jaar 2007. En beschrijft de marketing evolutie van na de tweede wereldoorlog tot in het jaar 2007.
Aan de ene kant zou je zeggen het boek is van het jaar 2007 en is daardoor voorbijgestreefd. En dat klopt voor een deel wel.
Toch lees ik graag boeken over marketing die al wat ouder zijn. Nu dat allemaal geschiedenis is geworden heb je er een beter zicht op vind ik.
Nu meer dan 17 jaar later kijk je terug op de voorspelling die in dat boek gedaan zijn. En je ziet wat er van uit gekomen is en wat er niet is uitgekomen. Daardoor analyseer je de voorspellingen en vindt je de denkfouten terug die men 17 jaar geleden heeft gemaakt.
Het analyseren van deze denkfouten die men jaren geleden gemaakt heeft bij toekomstvoorspellingen kan ons helpen om vandaag betere voorspelling te maken over de toekomst.
Leren uit fouten uit het verleden.
Het boek Het Merk Mens van Fons Van Dyck is een heel mooi en degelijk werk. Het boek was ooit winnaar van PIM Marketingliteratuurprijs. Bekroond als beste Marketingboek.
Het boek geeft je een mooi overzicht over de evolutie in de marketing wereld van na de tweede wereldoorlog tot in het jaar 2007. Hoe merken verandert zijn in die tijd. De klanten zijn veeleisend geworden.
Ook het internet en de mobiele telefonie deed zijn intrede en wijzigde het marketing landschap grondig. Vooral op het gebied van communicatie veranderde er heel veel.
Maar wat de essentie betreft bleef alles door die jaren heen ongewijzigd. Want marketing is eigenlijk bedoelt om klantgericht te werken. Marketing dient er eigenlijk voor om het leven van de klant ter verbeteren. En dat is tot op de dag van vandaag nog altijd zo.
Er staan heel wat voorbeelden in van grote merken. Hoe ze de tand des tijds hebben doorstaan.
Wat opvalt is dat de sterke merken die hier in het jaar 2007 besproken worden. Nu nog altijd sterke merken zijn. En deze sterke merken waren in het jaar 2007 al vele tientallen jaren een sterk merk.
Degelijkheid blijft altijd overeind staan. De sleutel tot duurzaamheid is er voor zorgen dat je de klant meer geeft dan hij verwacht. Korte termijn winsten laten liggen om te investeren in de lange termijn loont wel degelijk.
Jammer dat zo veel beleggers in aandelen dit niet willen begrijpen. Maar het is op de lange termijn dat er heel grote winsten te verdienen zijn.
Artikel boekbespreking: Het Merk Mens van Tom Van Dyck
Reactie plaatsen
Reacties