Drive van Daniel H. Pink over de verassende waarheid over wat ons motiveert.

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 17:10
Drive van Daniel H. Pink een boek over de verassende waarheid over wat ons motiveert.

Drive van Daniel H. Pink een boek over de verassende waarheid over wat ons motiveert. Dit boek is interessant voor elke leidinggevende, ouder, leraar. Kortom voor iedereen die andere mensen moet motiveren. Maar ook om te weten hoe je jezelf moet motiveren.

In drive bespreekt auteur Daniel H. Pink hoe je mensen motiveert om goed te presteren, meer plezier en zin in je leven te ervaren.

Al snel wordt duidelijk dat geld of beloning niet de heilige graal is om mensen te motiveren. Door een overdreven focus op de beloning of het te verdienen geld gaat al snel de aandacht verloren over het eigenlijk uit te voeren werk of opdracht.

Kinderen die te veel voor beloningen werken op school verliezen de aandacht voor wat echt moet uitgevoerd worden. Op korte termijn heeft belonen wel een voordeel maar op langere termijn neemt de efficiëntie af.

Dit geldt ook voor werknemers binnen een bedrijf of organisatie. Te veel gericht op het halen van bonussen is schadelijk voor de kwaliteit van de dienstverlening of de productiviteit.

De oude manier van belonen of straffen werkt niet goed. Daniel H. Pink noemt deze methode de wortel of stok methode.

Wie goed presteert krijgt een wortel. Wie slecht presteert krijgt de stok.

Deze manier van belonen of straffen is zeer inefficiënt om mensen te motiveren. Het voorruitzicht op beloning activeert in de hersenen de Nucleus Acubens. En dat zorgt er voor dat de kans vergroot dat individuen risicomijdend gedrag inruilen voor risico zoekend gedrag.

En dat is ook wat we zien op de beurs. Het vooruitzicht van een beloning. Veel beurswinst. Drijft de beleggers naar risico zoekend gedrag. En daardoor nemen zoveel beleggers zoveel grote risico’s met hun beleggingen. Met alle gevolgen van dien.

Daniel H. Pink heeft het ook over intrinsieke drijfveer. Sommige mensen beschikken over een intrinsieke drijfveer. Deze karaktertrek zorgt er voor dat ze hun doelen nastreven. Ook zonder beloning of straf.

Het is eigenlijk al langer bekend. Mensen motiveren is heel moeilijk. Het is dan ook beter om als bedrijfsleider of leidinggevende. Te zoeken naar mensen met een intrinsieke drijfveer.

En er dan voor te zorgen dat deze mensen niet gedemotiveerd geraken. Dat is gemakkelijker dan mensen zonder drijfveer aan te nemen en ze dan proberen te motiveren.

En dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de mensen niet goed moet belonen. Maar een goede basis beloning werkt op de langer termijn beter dan werken met bonussen. 

Wanneer je mensen probeert te motiveren door middel van het geven van bonussen dan wordt al snel de aandacht verlegt van de uit te voeren taken naar de bonussen.

Tot slot staan er in het boek nog wat handige tips om jezelf te motiveren. Stel je eigen prestaties in vraag. Doe je wat je doet wel graag? Met passie?

Drive is een zeer goed geschreven boek. Het leest heel vlot en is helder begrijp baar voor iedereen. Elke bedrijfsleider of leidinggevende, ouder, leraar of coach kan uit dit boek goede ideeën halen. Ideeën die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Zelf ben ik een persoon met een sterke innerlijk drijfveer. Ik heb nog nooit gewerkt voor het geld. Geld is een bijzaak.

Als ik op de beurs beleg in aandelen dan denk ik nooit aan het geld of de winst die ik kan behalen. Beleggen op de beurs is voor mij een soort denksport. Ik zoek naar denkfouten op de beurs die gemaakt worden door andere beleggers.

Die denkfouten zorgen voor onevenwichtig op beurs. Het maakt sommige aandelen extreem duur en andere aandelen extreem goedkoop.

Mijn doel is om deze denkfouten te ontdekken en daar op de anticiperen.  Door aandelen te kopen of te verkopen naargelang de denkfout die gemaakt wordt.

Wanneer ik een denkfout ontdekt heb. En ik blijk dan achteraf ook gelijk te hebben. Dan schep ik daar voldoening uit.

En natuurlijk zorgt dat dan voor wat extra winst op mijn belegging. Daar ben ik zeker niet treurig om.

De winst is ook een beloning maar het is voor mij niet de hoogste drijfveer om te beleggen. Het ontdekken van denkfouten is dat wel voor mij.

Wie is Daniel Pink?

Daniel Pink schrijft over technologie en het zakenleven in onder meer The New York Times, Fast Company en Wired. Hij schreef ook de succesvolle boeken Een Compleet Nieuw brein en De Avonturen van Johnny Bunko, de eerste carrièregids in stripvorm.

Einde artikel:

Drive van Daniel H. Pink

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.