Belgische Economie Kreunt onder te hoge energieprijzen en te hoge loonlasten

Gepubliceerd op 14 juni 2024 om 09:52
Belgische Economie Kreunt onder te hoge energieprijzen en te hoge loonlasten

Belgische Economie Kreunt onder te hoge energieprijzen en te hoge loonlasten. We zagen het voorbije half jaar het ene na het andere horror verhaal in de Belgische industrie.

We kunnen niet meer concurreren met onze buurlanden. Onze energie kost te duur en onze loonlasten zijn te hoog. De al maar stijgende loonlasten door de loonindexeringen creëren een spiraal van al maar duurdere lonen en prijzen.

Deze spiraal van stijgende prijzen is een feit. Wat sommige onderzoekers ook beweren. We zijn van  België een land aan het maken dat straks niet meer kan exporteren. De Belgische economie wordt al maar meer afhankelijk van de consumptie van de Belgen.

Loonindexeringen hebben op korte termijn een gunstig effect. Over enkele jaren gemeten heeft de invoering van een hoger loon een gunstig effect. Maar wanneer je op de echte lange termijn gaat kijken, dan zie je dat je langzaam economische zelfmoord pleegt.

En een economie dat te weinig exporteert gaat op lange termijn ten onder aan wat ik economische inteelt noem.

De Belgische economie is de voorbije 25 jaar in stand gehouden door het injecteren van overheidsgeld in de economie en het groeien van de Belgische bevolking.

Deze beide manieren om de economie te laten groeien zijn zowat de gemakkelijkste zaken die je kan toepassen om je economie te laten groeien.

Maar! Deze gemakkelijke weg heeft grote nadelen. Eén de staatskas is eindig. Twee door meer buitenlanders naar België te halen wordt ons land onleefbaar. De Belgische politici hebben de voorbije 25 jaar voor de gemakkelijkste manier gekozen. En zoals je wel weet is de gemakkelijkste manier zelden de beste.

De werking van de Belgische staat is veel te duur. De werkende mens betaalt te veel belasting op zijn loon. Het verschil met wat de werkgever uitbetaald van loon, en wat de werknemer krijgt is veel te groot.

Bedrijven als Van Hool, Ontex maar ook Barco, agfa Gevaert, Umicore hebben het moeilijk in België. Daardoor verdwijnt er meer en meer maakindustrie naar lagere loonlanden. Voor sommige mensen is dit een groot probleem. Arbeiders geraken moeilijk aan een andere job.

Als men nu eens kijkt naar hoe Frankrijk bezig is met zijn industriële her opstanding.  In Frankrijk hebben ze altijd werk gemaakt van goedkopere energie. Ook hebben ze de lonen niet zo veel geïndexeerd.

Om de inflatie te bestrijden hebben ze de prijs van meer dan 5000 artikelen in de supermarkt geplafonneerd. De grote bedrijven moeten maar wat winstmarge inleveren. Op die manier blijven de lonen lager en de koopkracht behouden.

In tijden dat het economisch wat minder goed gaat zoals de voorbije 6 maanden zie je duidelijk dat deze hoge energie prijzen en hoge lonen nefast worden voor de industriële bedrijven.

Industriële bedrijven hebben hoge vast kosten. Deze hoge vaste kosten blijven ook gelden wanneer het wat slechter gaat. Daardoor gaan ze sneller verlies maken.

Er is nog heel veel werk aan de winkel voor de Belgische regering. Maar ik vrees dat het te laat wordt wanneer ze het zullen doorhebben. En ik denk dat ze de gemakkelijke weg zullen blijven bewandelen.

De weg van de minste weerstand.

Helaas is dit zelden de beste weg. In veel gevallen leidt deze weg naar de afgrond!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.