Nu de rente al meer dan een jaar aan het stijgen is begint het bij veel beleggers door te dringen. De wereldeconomie is de voorbije tien jaar gebouwd met goedkoop geld. Als de leningen goedkoop zijn dan is het gemakkelijk om zaken te doen.Je leent gewoon een bedrag aan een bijna gratis interest en investeert dit in een activiteit of activa met een hogere opbrengst.Dat is zowat de gemakkelijkste manier om zaken te doen.
Nu Het Geld Duurder Is Geworden Loont Dit Niet Meer.
Het verhogen van de rente remt de economie altijd af. Maar dit komt altijd met iets vertraging. Nu we al meer dan een jaar bezig zijn met renteverhogingen beginnen we het effect te zien.
De bedrijven die actief zijn in kapitaalintensieve markten met kleine marges moeten er eerst aan geloven. Nu de leningen duurder zijn loont het voor deze bedrijven niet meer om met geleend kapitaal te investeren.
Daardoor vallen heel veel investeringen weg.
Ook de banken beginnen dit te voelen. We zagen de voorbije 2 maanden al enkele banken in de problemen komen door de renteverhogingen. En er zullen er nog volgen.
Wie Bankencrisis Zegt, Die Zegt Vastgoedcrisis
Ja wanneer de banken in de problemen komen dan ontstaat er meestal een kapitaalschaarste. Daardoor geraakt ook de vastgoedsector in moeilijkheden.
Iedereen die de vastgoedsector een beetje kent weet hoe belangrijk dat goedkope financieringen zijn voor de vastgoedmarkt.
Heel wat vastgoed wordt gekocht met geleend geld. Men leent geld aan 3% om vastgoed te kopen en verhuurd dit vastgoed aan 4%. Dat brengt 1% winst op. Het is een kleine marge maar het is één van de meest zekere zaken om geld te verdienen. Bijna iedereen kan dit. En juist daarom beleggen zoveel mensen in vastgoed. Je hoeft er geen kerngeleerde voor te zijn.
Dit wordt nu stilaan verleden tijd. Met de hogere rentes kunnen de vastgoedvennootschappen geen winst meer maken.
We zien nu in Zweden één van de grootste vastgoedvennootschappen SBB in de problemen komen. En SBB is niet de eerste en zal zeker niet de laatste zijn.
Weet dat in Zweden de vastgoedprijzen de laatste maanden aan het crashen zijn met dalingen van 10% a 15%. Dat zijn al stevige cijfers voor de vastgoedsector.
Ik verwacht dat dit een wereldwijd probleem zal worden. In België kennen we het vastgoedbedrijf XIOR dat zich toelegt op het kopen en verhuren van studenten koten.
Xior heeft zich de laatste 10 jaar naar de top gewerkt met geleend geld. Helaas heeft het iets te veel geleend en te veel lenen is altijd een risico. Xior is nu volop bezig om hier en daar activa te verkopen zodat het zijn schulden kan terug betalen. Want met stijgende rentes zal deze grote schuld een strop rond de nek van Xior worden.
Maar zoals ik al schrijf zal de wereldwijde vastgoedsector waarschijnlijk daveren op zijn grondvesten. Deze vastgoedbedrijven zullen in wanbetaling gaan en daardoor de banksector nog meer besmetten.
We kunnen er eigenlijk niet meer onderuit. De economie is te veel gebouwd met goedkoop geld. En wat hebben we van George Soros de intelligentste speculant ter wereld geleerd?
Alle zeepbellen op de financiële markten komen tot stand door goedkoop geld. Nu het goedkoop geld verandert in duur geld zullen al deze financiële zeepbellen uit elkaar spatten.
Vermijd Nu Alle Kapitaalintensieve Sectoren
Als belegger mijd ik nu alle kapitaalintensieve sectoren, zeker wanneer deze hoofdzakelijk gefinancierd zijn met schulden.
Mijn voorkeur gaat nu uit naar aandelen van bedrijven met een lage schuldgraad. Bedrijven met een lagen schuldgraad zullen mogelijk kunnen profiteren van deze crisis.
Wanneer hun concurrenten die roekeloos geleend hebben onderuit gaan dan kunnen zij de markt inpalmen.
Tenzij natuurlijk de overheid terug voor grote weldoener gaat spelen en alle roekeloze managers gaat helpen. Maar dat zou natuurlijk terug een slag in het gezicht zijn van de goede huisvaders managers die hun bedrijf als een goede huisvader geleid hebben. Toch is dit wat er gebeurde in 2008 bij de vorige bankcrisis.
Maar de kaarten liggen nu anders. De Covidcrisis en de energiecrisis hebben de overheden financieel uitgeput.
Dit zou wel eens de Crisis van de grote correctie kunnen worden.
Beleggen in bankaandelen zou ik nu afraden, ook beleggen in aandelen van vastgoedvennootschappen zou ik nu afraden.
Ik verwacht dat de wereldeconomie zeer sterk zal gaan afkoelen. We zullen dit ongetwijfeld gaan zien in de bedrijfsresultaten van de beursgenoteerde bedrijven. Aandelenkoersen zitten nu mogelijk aan hun plafond.
Ik blijf bij mijn strategie om veel Cash in mijn aandelenportefeuille aan te houden. Zo sta ik uit de wind als het gaat stormen op de beurzen en ik heb genoeg munitie om tegen crashkoersen in te stappen.
schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies
Reactie plaatsen
Reacties