De voorbije 3 weken kwamen 4 banken in de problemen.
1 Silicon Valley Bank
2 First Republic
3 Credit Suisse
4 Deutsche Bank
Het lijkt er momenteel op dat het probleem onder controle is. Vanuit verschillende hoeken in de Financiële sector klinkt het dat er geen nieuwe bankencrisis aan zit te komen.
Toch is er al een kleine crisis die nog niet is opgelost. Want wanneer een probleembank overgenomen wordt door een andere bank dan zit de overnemer met het probleem en de risico’s.
Credit suisse werd gedwongen overgenomen door UBS en nu zit UBS met de problemen. We weten eerst en vooral nog niet of UBS ook al problemen heeft met hun eigen activiteiten.
Door de overname van Credit Suisse door UBS zijn de problemen binnen Credit Suisse nog niet opgelost.
Ondertussen is er een management wissel aan de top bij UBS. Een nieuwe manager moet de zware klus klaren. Als die er in slaagt om Credit Suisse terug op het juist spoor te krijgen dan zal UBS daar zeker munt uit slaan.
Maar de Geschiedenis leert ons dat de meeste herstructureringen mislukken of niet het beoogde resultaat opleveren.
Wanneer een bank als UBS er niet in slaagt om Credit Suisse te redden en misschien zelf besmet wordt dan kan dit een zeer groot gevolg hebben voor de wereldwijde financiële sector.
Laten we het beste hopen. Hopen mag altijd.
Maar wat als de redding van de banken mislukt en het toch tot een nieuwe wereldwijde bankencrisis komt?
Heel veel risico in de banksector is onzichtbaar. Door de knoeiboel die de banken er altijd van maken weten ze zelf niet meer waar de risico’s zitten.
De activa van de meeste banken is zo chaotisch dat een kat er haar jongen niet meer in terug zou vinden. Als belegger hebben we dan ook geen zicht op de risico’s in de banksector er is een grote blinde vlek van risico’s die we niet zien. We kunnen uit voorzichtigheidshalve er dan maar beter van uitgaan dat er wel aanzienlijke risico’s zitten.
Je zou denken dat banken geldmachines zijn. Zeker wanneer je de rekeningen bekijkt van de vaste kosten voor bankzaken.
Maar niks is minder waar. Wie in 2006 of 2007 bankaandelen kocht, dus voor de bankencrisis van 2008 heeft nog steeds geen rendement. Sommige bankaandelen noteren nog steeds 50% onder de koers van voor de bankencrisis van 2008.
Hoe komt dat eigenlijk?
Dat komt omdat banken veel te veel aanrekenen en geld verdienen als slijk, maar door veel te veel risico te nemen verliezen ze soms gigantisch sommen geld waardoor het grootste deel van het rendement in rook op gaat.
Dit is het zoveelste bewijs dat wanneer je een hoog rendement op je beleggingen wenst te halen je zo weinig mogelijk risico moet nemen. Speel altijd op zeker. Beter één zwaluw in de hand dan tien in de lucht.
Nu stel dat het wel tot een wereldwijde bankencrisis komt. Dan zal er zeker een kapitaalschaarste komen. Dit komt nu waarschijnlijk al.
De eerste sector die nadeel zal ondervinden is de vastgoed sector. Kapitaalschaarste zal leiden tot minder en duurdere financieringen voor vastgoed. Een vastgoed crash is zeker niet uit te sluiten.
Een tweede sector is de auto branche. Auto’s worden heel vaak op financiering, leasing of financiële rente gekocht.
Ook ons aandeel Renault in de modelportefeuille zal hier zeker niet gespaard blijven. Al hoop ik stiekem dat het aandeel eens stevig onderuit gaat. Dan kan ik er nog wat bijkopen tegen een spotprijs. Ik blijf voor de lange termijn geloven in Renault. Renault heeft trouwens een eigen spaarbank. Een ik heb het aandeel gekocht met een horizon van 8 a 10 jaar. Wat maakt het mij uit als de koers de komende maanden in elkaar stuikt. Ik zie dat eerder als een koopkans om meer aandelen te verwerven tegen een spotprijs.
En natuurlijk zullen bank aandelen crashen bij een bankencrisis. Wanneer bankaandelen stevig gaan Crashen dan zie ik dat niet als een koopgelegenheid om de bank aandelen te kopen. De Crash van bankaandelen bij een bankencrisis is geheel terecht omdat ze te veel risico nemen en dit catastrofale gevolgen heeft voor de waarde van het bedrijf. Bovendien zijn het niet de aandelen die het meest in prijs zakken die daarna het meest zullen stijgen. Dit hebben we geleerd van de bankencrisis van 2008.
De geschiedenis leert ons echter dat beleggers niks leren uit de geschiedenis en keer op keer dezelfde fouten maken.
schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies
Reactie plaatsen
Reacties