Inflatie, Inflatie, Inflatie. En Toch Staat Je Geld Beter Op Een Spaarrekening

Gepubliceerd op 14 oktober 2022 om 10:26

Door de hoge inflatie vluchten beleggers naar duurzame activa met als doel zich te beschermen tegen de dalende koopkracht. Maar is dit wel de juiste beleggings strategie bij deze inflatie crisis?

Wat je moet weten over deze inflatie crisis is dat deze crisis veroorzaakt wordt door een stijging van de energie prijzen.

Door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne is er een tekort aan gas ontstaan in Europa. Daardoor zijn de prijzen met een factor x10 gestegen. Daar we voor zowat alles energie nodig hebben besmetten de inflatie zowat heel de economische keten.

Alles wordt flink duurder dankzij deze energie inflatie.

Maar dit is geen gewone inflatie crisis. We kunnen hier eerder spreken van een Biflatie crisis.

Wat is Biflatie?

Bij Biflatie zie je zowel  inflatie en deflatie op het zelfde ogenblik.

Biflatie is een economische situatie waarbij een deel van de goederen en dan spreken we over de NIET duurzame goederen zoals energie, voeding en andere verbruiksgoederen flink duurder worden. Deze niet duurzame verbruiksgoederen zijn onderhevig aan inflatie. De prijzen van deze niet duurzame goederen stijgen fors.

Daar tegenover gaan de prijzen van duurzame goederen onroerend goed beleggingen naar beneden. Op deze duurzame goederen zie je een deflatie van de prijzen en geen inflatie. De prijzen van duurzame goederen zakken dus.

Als belegger is een situatie waarbij biflatie optreed zowat het ergste scenario dat je kan tegenkomen. Je kosten voor levensonderhoud stijgen terwijl je kapitaal beleggingen in waarde dalen. Biflatie is een mes dat aan twee kanten snijdt.

Wanneer een periode van biflatie optreed dan verarm je in sneltempo. Door de hoge uitgaven van verbruiks goederen of diensten houdt de consument veel minder geld over van zijn maandelijks inkomen om uit te geven aan duurzame goederen zoals een eigen woning of beleggingen voor later.

Daardoor daalt de vraag naar duurzame goederen waardoor er een overaanbod plaatsvind. Wie de beurs opzocht om zijn kapitaal te beschermen tegen koopkrachtverlies kwam bedrogen uit. De Belgische BEL20 verloor tegenover begin dit jaar al een kleine 20% van zijn waarde.

Even rekenen. Wie begin dit jaar 100 euro belegde in aandelen van de BEL20 houdt nu nog 80 Euro over. Deze 80 Euro heeft nu door de inflatie van 10% ook 10% minder koopkracht. Dus eigenlijk is je 100 Euro nu naar koopkracht gerekend maar 72 euro meer waard.

Door je geld te beleggen op de beurs in aandelen van de BEL 20 kreeg je een koopkracht verlies van maar liefst  28% !!!!   terwijl wanneer je je geld gewoon op een spaarrekening liet staan had je maar een koopkracht verlies van 10%. Je was dus als belegger beter af met een spaarrekening.

Wie de raad opvolgde van de Bitcoin goeroe’s en bitcoins kocht om zich te beschermen tegen inflatie komt al helemaal bedrogen uit want de bitcoin verloor tegenover begin dit jaar al 50% van zijn waarde. Wie 100 euro belegde in Bitcoins heeft vandaag maar 50 euro meer en deze 50 euro is door de inflatie van 10% ook 10% in koopkracht verloren. Er blijft dus maar 45 euro koopkracht meer over. Bitcoin beleggers verloren sinds het begin van dit jaar dus 55% aankoopkracht.

Nu de consument alsmaar minder overhoud van zijn loon kunnen ze ook minder huizen kopen. Door de hoge inflatie in combinatie met de hogere rente op Hypotheken wordt het voor veel consumenten haast onmogelijk om nog een huis te kopen. We zien nu ook de eerste tekenen van een vertraging op de onroerend goed markt. Straks zullen ook de huizenprijzen dalen. Wie begin dit jaar op de top van onroerend goed Hype een huis kocht om zich te beschermen tegen de hoge inflatie zal wellicht ook slechter af zijn dan diegene die zijn kapitaal gewoon op een spaarrekening parkeerde.

Zo zie je maar. Biflatie is de grote schrik van de kapitalist. Je wordt veel sneller arm dan rijk!

Zoals ik al eerder schreef in een  vorig artikel kun je beter je geld op je spaarrekening laten staan en gewoon geduldig afwachten.

Zelf ben ik van begin dit jaar overgestapt van aandelen op een termijnrekening in Amerikaanse dollars. De Amerikaanse dollar steeg al 15% tegenover de Euro. Mijn 100 euro is nu 115 euro. Doe daar de inflatie van 10% van af en dan hou je 103,5 euro aan koopkracht over. Ik ben dus niet alleen goed beschermt tegen de inflatie ik ben ook op 9 maanden 3,5% rijker geworden. Ik heb 3,5% meer koopkracht dan 9 maanden geleden.

We wachten dan ook nog even om van start te gaan met onze aandelen modelportefeuille.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.