Het blijft veel mensen verbazen. Veel startups groeien tegen een waanzinnig tempo terwijl de meeste bedrijven die al jaren bestaan amper kunnen groeien.Wanneer gevestigde bedrijven met 15% a 20% per jaar kunnen groeien dan spreekt men al van een groeibedrijf.
Startups kunnen hun omzet met honderden of duizenden percenten doen stijgen. Hoe kan zoiets?
Als je naar gevestigde bedrijven kijkt dan zal je zien dat deze bedrijven gerund worden door bedrijfsleiders met een beperkt kapitaal. Het bedrijf heeft een eigen vermogen en een vreemd vermogen.
Bestaande bedrijven moeten elk jaar winst genereren omdat ze anders hun vreemd vermogen (hun leningen) niet kunnen terugbetalen.
Groeien kost immers geld. Je moet eerst investeren voor je kan geld verdienen. Doordat deze bedrijven financiering limieten hebben. Hebben ze ook groei limieten.
Startups hebben het hier gemakkelijker.
Van een startup wordt niet verwacht dat het winstgevend is. Toch de eerste jaren niet. Een startup moet maar aan 1 ding denken. Dat is groeien.
Veel startups die zich kunnen financieren met geld van risico kapitaal verschaffers beschikken over zeer veel cash reserve. Deze Cash reserve kunnen ze lekker opbranden.
Er wordt dus veel geïnvesteerd in het op poten zetten van een verkoop organisatie. Er worden ook werknemers aangeworven dat het een lieve lust is. Op die manier komt er een organisatie tot stand om de activiteiten uit te voeren.
Wat u moet weten is dat bij startups de mensen hun werk moeten uitvoeren maar dat ze dat meestal niet op een winstgevende manier doen. Een organisatie winstgevend laten werken kost heel wat management. Hierover beschikken deze startups meestal niet.
Veel oprichters van startups noemen zich dan ook een ondernemer en geven openlijk toe dat ze een slecht manager zijn.
Zo zie je startups dan ook groeien, er worden miljoenen euro’s ingepompt om alles te financieren.
Als je dan eens kijkt met hoeveel personeelsleden ze na enkele jaren werken en hoeveel omzet ze amper draaien dan zal je merken dat deze bedrijven zeer inefficiënt werken.
Alles richt zich op groei. Bij elke kapitaalronde wordt het bedrijf ook duurder gewaardeerd. Dat is vooral in het voordeel van de aandeelhouders die al aandelen in hun bezit hadden want die zijn nu meer waard.
Slimme startups ondernemers zullen dan ook na enkele jaren van ongekende sterke groei hun bedrijf verkopen.
Heel vaak zal je merken dan na de verkoop van zo’n bedrijf de omzet en de waarde in elkaar zakt.
Want de overnemers zullen orde op zaken moeten stellen, de startup tijd is voorbij. Nu moet het bedrijf een winstgevend groeibedrijf worden en dat lukt meestal niet.
Een startup leiden is veel gemakkelijker dan een groeibedrijf leiden. Een groeibedrijf moet nu immers laten zien dat het zijn mensen heel efficiënt kan laten werken zodat ze winst maken.
Heel wat startups zijn dan ook niets meer of minder dan een kunstmatig gecreëerde zeepbel. Waarvan de investeerders van het eerste uur het meest profijt hebben.
Wanneer zo’n startup naar de beurs trekt via een beursintroductie ben je meestal al te laat.
Wil je toch in zulke bedrijven beleggen. Wacht dan even. Veel startups kennen een terugval. Wacht geduldig af tot de aandelen koers even corrigeert en stap dan pas in.
Bovendien kan je dan al zien of er van de hoge toekomstverwachtingen die bij de beursintroductie al iets uitgekomen is. Zit het bedrijf op schema dan zijn je kansen op een goede investering veel hoger.
Reactie plaatsen
Reacties